logo incluvisie

Door mijn beperking kan ik nu niet thuiswerken

Aan het werk blijven met een beperking tijdens de Corona crisis.

Harrie Lubbers: In tegenstelling tot mijn collega’s kan ik nu niet thuiswerken”

 

25-3-2020 Door Roos Hoelen, (Stichting Incluvisie)

Harrie Lubbers is blind en werkt sinds 1989 als receptionist/telefonist bij het Drenthe College.

“Ik werk hier met 4 collega’s. Samen ondersteunen we alle facilitaire en ondersteunende diensten van alle vijf de vestigingen van het Drenthe College. We nemen o.a. de telefoon op, beantwoorden de mails aan het info adres, registreren de ziekmeldingen en aanvragen voor telefonie abonnementen, verhelpen storingen en bemannen de receptie”

Harrie heeft het nog steeds erg naar zijn zin op deze werkplek. Hij heeft fijne collega’s en het werk is leuk en afwisselend.

In deze Corona crisis werken zijn collega’s nu thuis. Door de huidige technische mogelijkheden kunnen zij vanuit huis de telefoon opnemen en in alle systemen werken. Voor Harrie is dat nu niet mogelijk. Zoals Harrie uitlegt: Mijn collega’s kunnen gewoon hun laptop pakken, inloggen op het systeem van het Drenthe College en aan het werk gaan. Voor mij is dat niet mogelijk want met mijn screenreader (een stuk software dat wat er op het scherm staat vertaalt in Braille red.) en brailleleesregel kan ik niet zomaar op afstand inloggen in het systeem. Daarvoor zijn extra aanpassingen binnen de systemen van het Drenthe College noodzakelijk . Ik kan niet van de ICT-afdeling verwachten dat ze dit probleem in deze crisis snel oppakken en op kunnen lossen. De leverancier van de screenreader  en brailleleesregel kan dit probleem oplossen maar ook dan kost het de  ICT- afdeling hier tijd die ze op dit moment niet kunnen missen.

Dus komt Harrie naar het werk. Er zijn in het pand waar normaal zo’n 70 mensen werken nu maar 10 mensen aanwezig. En Harrie zit alleen bij de receptie. Het is wel fijn dat de receptie bemand is want door de corona crisis zijn de deuren van het pand gesloten om te voorkomen dat er te veel mensen door het gebouw heen gaan lopen en is er iemand nodig die de deur kan openen. Als collega’s naar binnen willen moet Harrie ze binnen laten en vragen of ze voor hun aanwezigheid willen tekenen. Tijdens ons gesprek hoor ik hoe Harrie een praatje maakt met binnenkomende collega’s. Hij geeft informatie en zorgt dat mensen zich op hun gemak voelen. Zijn aanwezigheid wordt zeer gewaardeerd.  En zo heeft ieder nadeel weer zijn voordeel.

Harrie zit in een situatie dat hij zijn werk kan blijven voortzetten maar er zijn ook werkenden die niet naar hun werkplek kunnen komen.  Hoe vergaat het hen in deze Corona Crisis? Stichting Incluvisie, die werkt aan werk en digitale toegankelijkheid voor mensen met een motorische of zintuiglijke beperking wil dit graag weten. Zo krijgen we inzicht in de problemen waar mensen uit onze achterban nu mee worstelen en kunnen we gaan werken aan oplossingen.  Het zelfde geldt voor studenten die problemen ervaren met het volgen van lessen op afstand. Kijk hier voor meer info

Loop je bij het werken en studeren op afstand tegen problemen aan? Dan kun je nu sinds 27 maart terecht bij de in allerijl opgerichte  Vraagbaak :Corona en werken en studeren op afstand.  Dit is een groep van leveranciers van werkplekaanpassingen en ICT-er die zich vrijwillig inspannen om jouw problemen op te lossen, zodat je zo snel mogelijk weer aan het werk of de studie kan. Heb je een vraag?  Lees dan hier hoe je de vraagbaak kunt bereiken.