logo incluvisie

Persbericht 

Zeist, 26 oktober 2022 

Dag van de Ondernemer – vrijdag 18 november  2022

 

Ondernemers met een beperking pakken zelf de regie 

Twaalf mensen met een beperking waagden dit jaar de sprong naar het ondernemerschap. Een stap waar lef en doorzettingsvermogen voor nodig is. Want wet- en regelgeving maakt het hen soms knap lastig. Zij krijgen daarbij een duwtje in de rug vanuit het project Onbeperkt Ondernemen van het Bartiméus Fonds en Incluvisie. Dit project helpt startende ondernemers om het heft in eigen handen te nemen en financieel zelfstandig te worden. Op 18 november is de Dag van de Ondernemer en staan ook zij in het zonnetje. 

Veel arbeidspotentieel blijft onbenut

In Nederland hebben twee miljoen mensen een beperking. Maar het vinden en behouden van een baan is voor hen heel lastig. Veel arbeidspotentieel blijft zo onbenut. En dat is doodzonde. Zeker nu er zoveel krapte is op de arbeidsmarkt. Het starten van een eigen onderneming kan een goed alternatief zijn. Het ondernemerschap biedt de vrijheid om zelf je werkwijze en werktijden te bepalen. Voordelen die voor mensen met een beperking erg belangrijk zijn. Maar zij ervaren wel extra obstakels en hebben veel vragen. Zoals: ‘wat is de invloed op mijn uitkering?’, ‘hoe regel ik werkplekaanpassingen?’ en ‘van welke regelingen kan ik gebruik maken?’.  

Onbeperkt Ondernemen

Het project Onbeperkt Ondernemen helpt mensen met een beperking met al hun vragen en biedt ze een jaar lang workshops en hulp van een persoonlijke coach. Deze coaches, zelf succesvolle ondernemers, hebben ook een beperking. Tjarda Struik is projectleider van Onbeperkt Ondernemen: ‘De deelnemers aan het project zijn net zo enthousiast, kundig en professioneel als mensen zonder die beperking. Zij presteren net zo goed en zijn volwaardige samenwerkingspartners en opdrachtnemers. Met een extra duwtje in de rug, kunnen zij ondanks de obstakels als ondernemer aan de slag. Zij voorzien zo zelf in hun inkomen en de samenleving wordt weer een stukje inclusiever.’ 

Ondernemers als Anke in het zonnetje

Op de Dag van de Ondernemer op 18 november worden ondernemers in het zonnetje gezet. Ook Anke, die meedoet aan Onbeperkt Ondernemen. Zij wil met haar bedrijf ‘Kunst van het Mogelijke’, training en advies geven aan slechthorenden, hun omgeving en professionals, Ze helpt hen met de vraag: hoe kan leven en werken met gehoorverlies beter, makkelijker en creatiever? Dit jaar wil ze de vele mogelijkheden die er zijn goed op de kaart zetten. 

Noot voor de redactie   

 • Voor meer informatie over Onbeperkt Ondernemen kunt u contact opnemen met: 
 • Tjarda Struik
  Programmamanager Onderwijs en Werk Bartiméus Fonds,
  Tel.: 06-20628322
  E-mail: tstruik@bartimeusfonds.nl
   
 • Roos Hoelen
  Kwartiermaker Stichting Incluvisie.
  Beleidsmedewerker werk, inkomen en Onderwijs bij Solgu.nl
  tel.: 06-20915820
  e-mail: roos@incluvisie.nl
   
 • Voor ervaringsverhalen van ondernemers en coaches binnen het project Onbeperkt Ondernemen kunt u – via Roos Hoelen – contact opnemen met:– Estee Gerritsen, deelnemer aan het project Onbeperkt Ondernemen
  – Marianne Nijnuis, deelnemer aan het project Onbeperkt Ondernemen
  – Joost van Loon, coach in het project Onbeperkt Ondernemen
  – Nadia van den Heuvel, coach in het project Onbeperkt Ondernemen
   
 • Meer informatie over Onbeperkt Ondernemen vindt u op: www.incluvisie.nl/onbeperktondernemen 

 Het project wordt (mede) gefinancierd door  de Nationale Postcolde loterij. 

Contactpersoon: Manon de Kler, Relatiebeheerder
e-mail: manon.de.kler@postcodeloterij.nl 

 Over de Dag van de Ondernemer

De Dag van de Ondernemer is een initiatief van MKB Nederland en valt elk jaar op de derde vrijdag in november, dit jaar op vrijdag 18 november. MKB-Nederland vindt dat ondernemers respect verdienen voor hun inzet en dat er een moment moet zijn waarop aandacht wordt gegeven aan het belang van ondernemers voor Nederland. Een dag waarop ondernemers worden bedankt voor hun durf en doorzettingsvermogen en in het zonnetje worden gezet. 

Over Onbeperkt Ondernemen

Op 6 september 2022 was de officiële kick-off van het project Onbeperkt Ondernemen van Incluvisie en het Bartiméus Fonds. Twaalf startende ondernemers met een kansrijk idee krijgen de unieke kans een onderneming te starten. Een jaar lang worden zij intensief begeleid door ondernemers die weten wat het is om te ondernemen met een beperking. Naast individuele begeleiding is er ook een uitgebreid programma met workshops die helpen om succesvol te ondernemen. Onbeperkt Ondernemen wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting het Gehandicapte Kind en de Nationale Postcode Loterij. 

Over Incluvisie

Incluvisie gaat de komende jaren hard werken aan relevant en toegankelijk werk. Want iedereen met een visuele, auditieve of fysieke functiebeperking kan participeren. Dé sleutel tot participatie is een stijging van werkgelegenheid, want als je werkt heb je meer geld en dus meer mogelijkheden om mee te doen in de samenleving.  

Over het Bartiméus Fonds

Het Bartiméus Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een visuele beperking voluit kunnen meedoen en het leven kunnen leiden dat bij hen past. Want het gaat niet om hoeveel procent je ziet. Het gaat om hoeveel procent je leeft. Daarom is ons motto: 100% leven. 

Logo Stichting het gehandicapte Kind logo Bartimeusfonds1 logo incluvisie