logo incluvisie

Prettig kennis te maken 

Hier stellen wij in de loop van dit traject alle ondernemers aan u voor.

 

 

Iris Farla Kaasmaakster : Soms moeten dingen anders, compleet anders…

Dit is mijn verhaal van verandering en doorzetten, van leren, vallen en weer opstaan, en een verhaal van passie voor het kaasambacht en de ambitie om de lekkerste kaas te maken. Handgemaakte witschimmelkaasjes. Met een mooie korst. Met een uniek karakter. Ultiem spannend. 

 

Vrouw van middelbare leeftijd met donkere ogen en donker haar aan een kaastobbe

 

Mijn naam is Iris. Ik ben net 50 geworden en ineens moest het roer om! Al een paar jaar weet ik dat ik in de toekomst misschien slechter zou kunnen gaan zien. Een poosje geleden ben ik van vier meter hoogte naar beneden gevallen. Op mijn hoofd. Met wat zichtverlies als gevolg.

Eerst ging dit heel geleidelijk. Maar ineens, in oktober 2022, ging mijn zicht sterk achteruit. In drie maanden tijd ging mijn visus achteruit tot 30% en hield ik een kokervisie van 15 graden over. Tijd voor ander werk, want werken als fotograaf werd wel lastig, én veel te gevaarlijk!

Nu sta ik op het punt om een ongelooflijke reis te beginnen als ondernemer in de wereld van ambachtelijke kaas- en zuivelproductie. Weer een grote uitdaging in mijn leven!

Met de melk van onze koeien en de beschikking over een zelfstandige verzuivelingsruimte maak ik onder de naam VIP 41 sinds afgelopen zomer onder andere yoghurt, boter en kaas. VIP staat zowel voor Veerle (mijn dochter), Iris en Pien (onze allereerste eigen koe), als voor Visually Impaired Person. De ambachtelijke manier van kaas en zuivel maken biedt niet alleen de geschikte en veilige omgeving met mijn visuele beperking, maar het stelt me ook in staat om een product te creëren waar ik trots op ben.

Een baan waar mijn visuele beperking geen beperking is, maar juist een verrijking voor mijn kaas. Het vertrouwen op intuïtie en mijn andere zintuigen. De kunst van het kaasmaken is immers afhankelijk van subtiele smaak- en textuurverschillen.
Onbeperkt ondernemen geeft mij de kans om te ontdekken wie ik ben als ondernemer, met alle ondersteuning op zakelijk gebied én hoe ik in mijn nieuwe werk om kan gaan met mijn (on)mogelijkheden!

 

 

Smaakt dit naar meer? 

 “Met wat aanpassingen en begrip kunnen mensen met epilepsie prima functioneren.”  Maak kennis met Charlotte Bastian.

 

 

 

 

 

 

Onbeperkt Ondernemen wordt mogelijk gemaakt en/of uitgevoerd door:

logo Bartimeusfonds1