logo incluvisie

                                                                                                   terug naar Werk & Studie

Studie & stage   

Met onderstaande info kun je ook als student met een motorische of zintuiglijke beperking je studie met succes afronden.

Studiekeuze

Met deze handleiding vind je de studie die past bij jouw interesse. Je ontdekt hoe je je studie, ook met een beperking, succesvol kunt afronden. 

Studeren

Binnen de onderwijsinstelling:

Binnen jouw onderwijs instelling zijn er verschillende mogelijkheden om hulp te vragen als je beperking problemen veroorzaakt
Alle onderwijs instellingen hebben aandachtspersonen  voor studeren met een beperking, waar jij terecht kunt als je tegen obstakels aanloopt. 
Veel Universiteiten en Hogescholen hebben een Platform  waar studenten met een beperking inzitten die zich inspannen om andere studenten met een beperking te helpen tijdens hun studie.

Hulp van buiten de onderwijsinstelling:

Je kunt ook als student in het hoger onderwijs nog steeds gebruik maken van ambulant onderwijsbegeleiders die verstand hebben van jouw beperking en kunnen jou helpen met het regelen van bepaalde zaken binnen jouw universiteit of hogeschool.

Hulpmiddelen 

Met de juiste hulpmiddelen verloopt de studie gemakkelijker. Ga op zoek naar het hulpmiddel dat jou het beste helpt  

Financiën

Door je beperking kun je als student soms financiële problemen krijgen. Er zijn oplossingen:
Individuele studietoeslag, deze kun je aanvragen in de gemeente waar je woont. Kijk op de site van jouw gemeente en zoek naar individuele studietoeslag (kan niet als je een wajonguitkering hebt)
Je eigen opleidingsinstituut en DUO bieden ook mogelijkheden om je te helpen als je door studievertraging financiële problemen hebt gekregen.

Stagelopen

Veel studenten met een beperking hebben moeite om een stage te vinden. Gelukkig is daar steeds meer aandacht voor en spannen allerlei organisaties zich in om studenten aan een stage te helpen.
Er zijn gelukkig bedrijven die stages en vacatures openstellen voor studenten met een beperking. 

En lees ook deze tips van Jody onze communicatiemedewerkster. Zij weet uit ervaring wat stage zoeken met een beperking inhoudt 

Een leuk en nuttig studentenleven naast de studie

In Utrecht zorgt studentengroep The Movement voor een gezellig en nuttig studentenleven naast de studie. 

Disclaimer