logo incluvisie

Tips van Jody voor het vinden van een stage

Vrouw in rolstoel achter een bureau met een computer

Hoe vind je een goede stage?

Tijdens je studie moet je bijna altijd wel stage lopen om praktijkervaring op te doen. Het is vaak een leuke en leerzame tijd waarin je erachter komt of het werk echt bij je past. Voor jongeren met een fysieke beperking of chronische ziekte is het vinden van een geschikte stage vaak best lastig. Zelf heb ik CP (Cerebrale Parese) en ik had ook vaak moeite met het vinden van een geschikte stage. Vooral toen ik jonger was vond ik het lastig en schakelde ik het netwerk van mijn vader in. Bij latere stages deed ik het helemaal zelf. Dat vond ik extra leuk omdat ik het helemaal alleen had geregeld. Toch zal ik je altijd adviseren: kom je er niet uit? Vraag dan hulp van familieleden, vrienden of andere uit je netwerk. Bij Incluvisie willen we graag dat iedereen een leuke stage kan vinden en daarom vind je in dit artikel een paar tips hoe jij die perfecte stage krijgt!

1 Begin op tijd met zoeken!

Het klinkt cliché deze tip maar heel mensen starten te laat met het zoeken naar een geschikte stage. Begin niet pas een paar weken van tevoren met zoeken maar neem hier echt een paar maanden goed de tijd voor. Zo heb je meer kans om die droom stage te vinden.

2 Vraag je omgeving/netwerk om tips

Misschien heb je vorig jaar ook wel stage gelopen bij een leuk bedrijf. Bel ze op en vraag of je terug mag komen. Wie weet kan je je volgende stage daar ook wel doen. (Vraag wel eerst aan je opleiding of dat mag want, sommige opleidingen willen dat je elk jaar bij een nieuw bedrijf stage loopt.) Daarnaast kan je natuurlijk ook altijd je eigen ‘netwerk’ inschakelen. Vraag vrienden en familie of ze leuke bedrijven weten waar je stage zou kunnen lopen. Vaak heb je dan ook meer kans op de stage omdat je al een ingang hebt bij het bedrijf.

3 Gebruik LinkedIn

Iets wat heel mensen vergeten maar wat je echt kan helpen bij het vinden van een stage is LinkedIn. Het social media platform om een netwerk op te bouwen. Je hebt het misschien wel eens aangemaakt voor school maar verder doe je er weinig mee. Breng daar verandering in. Plaats een oproep op LinkedIn en vertel duidelijk wie je bent en wat je wilt bereiken. Vertel bij wat voor soort bedrijf je stage zou willen lopen maar vertel daarnaast ook wat over jezelf. Wie ben jij en wat zijn je hobby’s en interesses. Extra tip: maak er een video van. Zo kom je nog krachtiger over. Mensen horen en zien meteen wie je bent en wat jij kan. Dit heb ik zelf ook gedaan tijdens mijn zoektocht naar werk. Door mijn video oproep op LinkedIn te plaatsen heb ik leuke en interessante gesprekken gevoerd en natuurlijk deze leuke werkervaringsplek bij Incluvisie. LinkedIn heeft mij dus echt geholpen om mijn netwerk te vergroten en kansen te creëren.

4 Maak van je arbeidsbeperking je kracht

Je zit in een rolstoel, je bent slechtziend of slechthorend. Wat voor beperking je ook hebt, het kan een extra (soms letterlijk) ‘drempel’ zijn om een geschikte stage te vinden. Maar je kan er ook je kracht van maken. Zet bijvoorbeeld in je motivatie brief dat je door je beperking juist extra doorzettingsvermogen hebt of mischien ben je wel een aanwinst voor het bedrijf omdat je in de vacature zag staan dat ze op zoek zijn naar diversiteit.

 5 Kijk op vacaturesites

Op verschillende sites zoals stagemarkt.nl vind je allerlei soorten stage vacatures voor elke opleiding. Tik je opleiding en plaatsnaam in en vind stages bij jou in de buurt. Ook op LinkedIn en nationale vacaturebank vind je verschillende stages. Sommige branches hebben ook hun eigen vacature sites zoals mediastages.nl voor de mediabrance. Tik op google jouw branche in en kijk of jouw branche ook zo’n site heeft.

6 Combineer je stage met een MDTL

MBO4-, HBO- en WO-studenten en pas afgestudeerden met een beperking vergroten hun loopbaankansen door werkervaring op te doen met een maatschappelijke diensttijd. Deze maatschappelijke diensttijd helpt studenten om werkgevers te laten zien dat zij gewoon waardevolle werknemers zijn en komen er tegelijkertijd achter wie ze zijn en wat ze kunnen. Voor het slagen van het project Maatschappelijke DienstTijd Loopbaankansen (MDTL) zijn we op zoek naar deelnemers vanuit het onderwijs en bedrijfsleven.

Ben jij op zoek naar een stage voor februari 2022?  Ook dan kunnen wij iets voor jou betekenen!  Wij gaan samen met jou op zoek naar een stage en ondersteunen jou om van die stage een succes te maken. Je kunt de stage namelijk prima combineren met MDTL. Klik hier voor meer informatie.

 Met deze tips gaat het jou zeker lukken om een leuke stage te vinden. Wij van Incluvisie hebben zelf ook leuke stages. Zie hier bijvoorbeeld een stage als helpdeskmedewerker. Dit start al in Februari 2022 dus reageer snel! Hopelijk vind je gauw een leuke stage.