logo incluvisie

Blog: Mijn weg naar werk #2 – solliciteren, door Morena Lam

Meisje met hond
Morena blogt over haar zoektocht naar werk.

Mijn weg naar werk #2 – solliciteren

Morena doet mee aan het project: Werk vinden ruim zelf de vooroordelen uit de weg. 

Ik word dus gecoacht door Rick, maar solliciteren moet ik uiteraard gewoon zelf doen. En dat ik dit ook zelf kán doen, zonder hulp van mensen met goede ogen, dat is iets waar ik de digitalisering van de maatschappij ongelofelijk dankbaar voor ben. Tijdens mijn online zoektocht naar voor mij geschikte vacatures vraag ik me vaak genoeg af hoe blinden en slechtzienden dit in de jaren ’80 deden. Moest iemand anders hen de krantenadvertenties voorlezen, waar ze op reageerden via een gedicteerde brief? Mijn generatie heeft maar geluk dat de digitale middelen, alhoewel deze soms niet geheel toegankelijk zijn, ons de mogelijkheid geven dit onafhankelijk te doen. Ik maak hier dan ook gretig gebruik van.

Solliciteren via LinkedIn

Tijdens mijn studie was ik al veel bezig met het up-to-date houden van mijn LinkedIn-profiel. Daarom gebruik ik LinkedIn ook veel om naar vacatures te zoeken die bij mij passen. Omdat schrijven één van mijn sterkere punten is en ik dit ook heel graag doe, zoek ik naar een baan als copywriter, tekstschrijver of redacteur. Er zijn echter vaak een paar problemen waar ik tegenaan loop. Ten eerste vragen ze vaak om drie of meer jaar ervaring en omdat ik naast mijn fulltime opleiding de puf niet had om welke bijbaan dan ook te hebben, heb ik alleen mijn stage die ik als werkervaring kan opgeven. Ten tweede, vaak wordt bij de banen waar ik op zoek ook om visuele vaardigheden zoals beeldbewerking gevraagd. Hoewel ik basiskennis van beeldbewerking heb meegekregen tijdens mijn opleiding, vakken die ik met hakken over de sloot haalde, is het logisch dat ik hier absoluut niet goed in ben en dat het me erg veel energie kost. En als ik dan eindelijk een vacature gevonden heb die perfect bij mijn mogelijkheden en interesses aansluit, waarvan mijn handen gaan jeuken en waarbij het aantal uren overeenkomt met het aantal uren dat ik kan werken, 32 of minder, blijkt de afstand niet haalbaar te zijn. Natuurlijk, in deze tijd werken veel mensen thuis en dat is bij de vacatures die ik zoek ook prima haalbaar, maar als die tijd voorbij is zal ik toch moeten reizen. En geloof me, iedere dag op en neer van Ermelo naar Den Haag, dat is best wel een eindje. Ik kan dus niet klakkeloos op alles solliciteren en moet gericht blijven zoeken, maar gelukkig is dat wel iets dat ik leuk vind om te doen.

Uitzendbureaus

Naast LinkedIn heb ik ook een profiel op Indeed en sta ik ingeschreven bij twee uitzendbureaus, Young Capital en Emma at Work. Vooral die laatste is in deze context noemenswaardig, want dit uitzendbureau richt zich vooral op werkzoekenden met een beperking. Dit was goed te merken bij het inschrijfproces, waar ik de mogelijkheid kreeg om aan te geven hoeveel uur ik per week kan werken en of ik in staat ben tot fysieke arbeid. Ik ben benieuwd of ik via deze weg misschien dichter bij een betaalde baan kom.

Open sollicitaties

Er wordt me van alle kanten aangeraden om open sollicitaties te sturen naar bedrijven waar ik graag zou willen werken. Het stomme is dat ik altijd bang ben om op te vallen, wat absoluut niet handig is als je gaat solliciteren, want dan moet je juist opvallen. Dat ik het vervelend vind om de aandacht op me te vestigen is dus misschien een grotere beperking voor me op dit vlak dan mijn visuele. Hier moet ik dus nog overheen groeien, maar dat is wellicht iets waar mijn coach me bij kan begeleiden. De tijd zal het leren!

Wil jij ook een coach die jou ondersteunt in jouw zoektocht naar werk. Je kunt je nog steeds aanmelden 

logo incluvisie