logo incluvisie

Mijn weg naar werk #6 – MDTL en meer workshops

jonge vrouw met blinde geleide hond in een winkelstraat Morena blogt over haar zoektocht naar werk.

Mijn weg naar werk #6 – MDTL en meer workshops

Afgelopen zaterdag, 17 april, vond de tweede van in totaal vier bijeenkomsten plaats waaruit het coaching project ‘Werk vinden: ruim zelf de vooroordelen uit de weg’ bestaat. Het was weer een inspirerend dagje. Daarnaast ben ik deze week officieel van start gegaan met het  MDTL-project, een project dat speciaal in het leven is geroepen om studenten met een beperking in het HBO en WO al tijdens hun opleiding een kans op werkervaring te bieden. Meer weten, lees vooral verder!

Regelgevingen en ontregelingen

Van tien tot twee vonden er vier workshops plaats en als coachee kon je twee workshops kiezen. ’s Ochtends kon je kiezen uit een workshop over werkplekaanpassingen en één over wet en regelgeving. Ik koos voor die laatste. De workshop bestond vooral uit gesprekken waarbij mensen die met vragen zaten over hun eigen persoonlijke situatie, de ruimte kregen om deze te stellen. ’s Middags kregen we de keus tussen een workshop over het voeren van een sollicitatiegesprek en een heel persoonlijke workshop van iemand die op latere leeftijd zijn gezichtsvermogen begon te verliezen en hoe hij hiermee omging. Omdat mijn beperking aangeboren is en mijn zicht stabiel blijft, was ik erg nieuwsgierig naar dit verhaal. Het ging vooral over zelfacceptatie en het opnieuw leren kennen van je grenzen. Erg leerzaam.

Nóg een project

Sinds een tijdje ben ik ook betrokken bij het project Maatschappelijke Diensttijd Loopbaankansen. Ik was al vanaf het begin van mijn tijd bij Incluvisie lid van de klankbordgroep, waar ik mee denk over de vormgeving en inhoud van het project, maar nu ben ik dus ook een deelnemer. Studenten en pas afgestudeerden met een beperking worden gekoppeld aan een jonge werkende met of zonder beperking. De student of pas afgestudeerde  voert samen met die jonge werkende een opdracht uit. Op die manier doet de deelnemer werkervaring op op zijn of haar vakgebied. Ik hou het lekker dicht bij wat ik nu doe en ga samen met iemand van Incluvisie werken aan… de bekendheid van het coaching project. Hier heb ik super veel zin in. Gisteren hadden we onze eerste werkbespreking met onze werkgever. We hebben het gehad over hoe we onze opdracht precies gaan uitvoeren.

Vandaag ontmoette ik voor het eerst de andere elf studenten van deze lichting van het project Maatschappelijke Diensttijd Loopbaankansen en hadden we een drie uur durende training over het ontwikkelen van je loopbaancompetenties. Hoewel ik er eerlijk gezegd tegenop zag en het best spannend vond, viel het me alleszins mee. Dit kwam ook door de groep. Er werden veel open gesprekken gevoerd, met behoorlijk wat interactie tussen de studenten. Ik voelde me ook vrij genoeg om mijn verhaal en mening met de groep te delen. Het kennis maken met elkaar ging al heel erg leuk: iedereen behalve één persoon zette dan de camera uit en die ene persoon die zichtbaar bleef zei dan “ik ben de enige die…” met daarachter een hobby, eigenschap of iets anders persoonlijks waarvan je dan dacht dat jij de enige was in de groep. Ik zei bijvoorbeeld: ik ben de enige die twee boeken heeft uitgegeven, en ik had gelijk. Zo gingen we iedereen langs en kwam je meer over elkaar te weten op een leuke manier. Verder hebben we het nog gehad over het onder woorden brengen van je kwaliteiten en loopbaanleren.

Studenten en jonge werkenden kunnen zich trouwens al aanmelden voor de volgende lichting. Hoewel ik het nu nog drukker krijg, met volgende week weer een training en het werken aan de opdracht zelf, is het zeker een aanrader en ben ik blij dat ik nu ook deelnemer ben!

Geïnspireerd geraakt door Morena?

Ook jij kunt je nog aanmelden voor het Project Maatschappelijke Diensttijd en/of  het coaching project: Werk vinden Ruim zelf de vooroordelen uit de weg.