logo incluvisie

Werkgeluk

20 maart is de Dag van het Geluk. IncluVisie

Werkgeluk wat betekent dat voor jou?

Bart vertelt wat voor hem werkgeluk is. 

Volgens Maartje de Wolff, werkgelukdeskundige draagt werkgeluk in belangrijk mate bij aan geluk in het privéleven. Maar hoe realiseer je voor je zelf überhaupt werk en ook nog eens werkgeluk als je een beperking hebt? Dat is niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend. Bart van der Dussen vertelt ons hoe hij dat doet. Maar we zijn ook heel benieuwd naar jullie verhalen.

Wat is voor mij werkgeluk?

Allereest een stukje achtergrond. Sinds 3 jaar heb ik geen werk meer in loondienst gehad. Sinds jaar en dag heb ik loopbaanadviestrajecten gehad waarin ik me steeds heb bezonnen over mijn wensen en mogelijkheden. In 2017/2018 kwam voor het eerst de optie boven om als zelfstandig ondernemer te gaan werken. Maar ik was er nog niet klaar voor echt. Het gaf me teveel spanning om die stap te maken. Begin 2018 was in anderhalf jaar in de ziektewet vanuit de Wajong met een dienstverband bij UWV. Ik ben toen als stagiair recruiter gedetacheerd bij een andere werkgever die toen alleen met stagiairs en zzp-ers werkte. We hebben de optie van loondienst in aangepast werk besproken. Na 3 maanden hield de stage op en ben ik volop gaan revalideren en werken aan mijn herstel. Tijdens een nieuw re-integratietraject WerkFit ben ik eind 2019 als zzp-er gestart en even later als vrijwilliger en bestuurslid. Dit na een stage in het najaar van 2019 waar ik begeleid ben in het inzetten van mijn ambities, drijfveren en talenten. Ik heb geleerd verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen leven en loopbaan. Naast de vrijheid die ik nu ervaar is dat heel belangrijk!

Doen wat je roeping is, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Waar ik dus mijn ambities, drijfveren en talenten kan inzetten en wat ik graag wil neerzetten. Op dit moment ben ik bezig met het opstarten van mijn onderneming. Ik ben al ruim een jaar als freelancer werkzaam en mijn eigen tijd indelen en werken wanneer ik zin en energie heb vind ik fijn. Ik ben blij dat ik daarvoor alle ruimte krijg. Werkgeluk is voor mij dat ik werk doe waar ik blij van word en met leuke en inspirerende klanten en een inspirerend team van collega’s (zzp-ers en/of vakgenoten) samenwerk. Waarin ik ook begeleid word om het beste uit mezelf te halen.

Wat is daarvoor nodig?

Zoals ik hierboven al schrijf leuke en inspirerende klanten. Ik heb ook zelfvertrouwen nodig en het lef mezelf uit te spreken over mijn wensen en behoeften op gebied van werk en ondernemerschap. Wat ik ook nodig heb is mezelf waarderen en zelfexpressie om de juiste klanten aan te trekken. Ook heb ik hulp nodig voor mijn plannen voor ondernemerschap en ook voor de administratie en marketing.

Waar zou ik bij geholpen willen worden (of had kunnen willen worden)?

Van oudsher voel ik me afhankelijk van externe structuur en externe prikkels om me in beweging te brengen. De laatste jaren heb ik ontdekt waar ik zelf blij van word in werk. Zoals ik hierboven al schrijf heb ik hulp nodig bij uitwerking van mijn plannen en ook bij het voeren van mijn administratie. Ook bij marketing kan ik wel wat hulp gebruiken, al ben ik er zo’n 25 jaar geleden in opgeleid en heb ik later ook nog training in marketing en leiderschap gehad. Focus hebben en houden is voor mij ook heel erg belangrijk!

Wil je reageren of je eigen verhaal vertellen? Laat het even weten aan roos@incluvisie.nl of via de Social Media. Incluvisie bundelt (anoniem) alle reactie en publiceert een samenvatting op 20 maart. We kijken uit naar jullie reacties.