logo incluvisie

Jody blogt: Op zoek naar werk #5 Stage vinden. Interview met Gwendolyn

Jody blogt: Op zoek naar werk #5 Stage vinden. Een interview met Gwendolyn

Jonge vrouw me blondhaar Jody blogt 2-wekelijks over haar zoektocht naar werk

 

Mijn naam is Jody Noppert en ik blog eens in de twee weken over mijn zoektocht naar werk voor Incluvisie. Het leek mij leuk om erachter te komen hoe andere jong volwassenen met een arbeidsbeperking hier mee omgaan en hoe ze een stage of werkplek hebben ervaren. Daarom ga ik verschillende mensen interviewen.

Voor mijn eerste interview heb ik Gwendolynn gesproken. Gwendolynn is een vrolijke meid van 20. Ze heeft CP (Cerebrale Parese) maar ondanks dat is ze hard op weg om haar dromen waar te maken. Negen maanden lang liep ze stage bij PGVZ (een zorgorganisatie) en daar wilde ik natuurlijk alles over weten.

Leuk dat ik je mag interviewen. Allereerst ben ik benieuwd wat voor opleiding doe je?

De opleiding Human Resource Management aan de hogeschool Windesheim. Hierbij leer je eigenlijk alles wat met werk en personeelszaken te maken heeft en je kan er heel veel kanten mee op. Het is een hele leuke opleiding.

Wat wil je later worden?

Het lijkt mij super gaaf om later mensen aan het werk te helpen en dan het liefst mensen met een arbeidsbeperking. Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het is om een stage te vinden en daarom denk ik dat ik anderen goed kan helpen met hun zoektocht.

Waarom heb je gekozen voor een stage bij PGVZ?

Het liefst wou ik graag een stage in de buurt. Daarom zocht ik in mijn eigen woonplaats Kampen. Eerst ging ik naar het bedrijf Impact. Daar had ik veel over gehoord en het is een bedrijf dat werk en stage plaatsen biedt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Helaas hadden zij geen plek voor een HR stagiair maar zij gaven mij de tip om bij PGVZ te kijken. Dat vond ik een slim idee want ik kende het bedrijf en het leek mij leuk. Dus heb ik daar gesolliciteerd en ben ik aangenomen.

Was het lastig om een stage te vinden?

Ja dat vond ik wel. Omdat ik maar een paar uur per dag stage kan lopen is het natuurlijk wat lastiger om een stage te vinden dan voor iemand die fulltime kan werken. Daarom vertel ik ook altijd gelijk dat ik een beperking heb en daardoor minder energie heb dan de meeste mensen. Daarnaast moet ook de werkplek toegankelijk zijn en daarom vraag ik ook meteen of er een lift is en dat soort dingen.

Had je genoeg begeleiding tijdens je zoektocht?

Ja ik vind van wel. Ze hebben echt hun netwerk ingezet en ik mocht er langer over doen. In plaats van 20 weken mocht ik er 40 weken over doen. Zo kon ik alsnog de norm van 800 uur halen. Hierdoor kreeg ik dus een aangepast contract van school maar dit was geen probleem. Eerst liep ik 20 uur in de week stage. Dat was 5 dagen in de week 4 uur per dag. Dat hield ik toch niet vol. Dus toen ben ik naar 4 dagen in de week gegaan en dus 16 uur per week in totaal. Hierdoor werd mijn stage een maand langer maar dit was wederom geen probleem voor school. Het was super fijn dat ze zo mee dachten.

Werd er genoeg rekening gehouden met je arbeidsbeperking?

Ja dat vond ik erg goed. Ook al was het vooral online vanwege corona en mistte ik die dagen even een praatje met collega’s, was het op kantoor goed geregeld. Er was helaas geen lift maar toen hebben ze voor mij een werkplek beneden ingericht. Zo kon ik mijn aangepaste bureaustoel gewoon meenemen. Het was wel jammer dat ik hierdoor niet bij mijn collega’s van HR kon zitten en dus niet even snel wat kon vragen. De meesten zaten boven van het team maar mijn stage begeleider zat gelukkig wel altijd bij mij beneden. Iedereen was super behulpzaam, dus dat vond ik wel heel fijn. Het was wel lastig dat de koffiemachine boven was en hierdoor moest ik dus altijd vragen of iemand koffie voor mij wou halen. Nou is dat opzich geen probleem maar wel af en toe ongemakkelijk dat je het altijd moet vragen. Het gaf mij soms een gevoel van hulpeloosheid ook al was iedereen altijd heel behulpzaam en hielpen ze mij graag.

Heb je veel aanpassingen nodig op de werkplek?

Voor achter mijn bureau maak ik altijd gebruik van mijn speciale bureaustoel die aangepast is. Voor de rest is het belangrijk dat ik ruimte heb voor mijn rolstoel. Het liefst heb ik ook een invalide parkeerplaats waar ik genoeg ruimte heb om mijn auto te parkeren. Dit was helaas niet zo bij PGVZ. Hierdoor was er wel weinig ruimte om met de rolstoel bij (naast) de auto te komen. Gelukkig kan ik mij door korte stukjes te lopen ook nog wel redden maar de auto’s die zo dicht op elkaar staan maken in- en uitstappen wel erg lastig. Ze hadden helaas ook geen invalide toilet. Gelukkig had ik wel genoeg ruimte om naar het toilet te kunnen. Je red je er wel mee maar het zou fijn zijn als bedrijven hier rekening mee zouden houden.

Kreeg je de juiste begeleiding van PGVZ?

Ja die dachten heel erg mee. Ze hielpen mij echt goed waar het nodig was en in overleg kon er heel veel.

Zou je een stage bij PGVZ aanraden?

Ja dat zou ik zeker doen. Wel rekening houden met de grootte en breedte van je rolstoel of het allemaal past. Het kantoor is niet heel groot. De medewerkers en de begeleiders zijn super. Het is een heel leuk bedrijf.

Heb je nog een tip voor andere jongeren die op zoek zijn naar een stage?

Als je uitgenodigd word voor een gesprek bespreek dan eerst gewoon de dingen over het werk. Daarna zou ik wel meteen eerlijk zijn over welke aanpassingen je nodig hebt in het eerste gesprek. Ook aanpassingen qua werktijden zal ik meteen aangeven. Dan zijn mensen ook sneller bereid om met je mee te denken en weten waar ze aan toe zijn. Onthoud wel dat je veel meer bent dan je beperking en dat een bedrijf echt naar je kwaliteiten moet kijken.

Tot slot. Wat is je allergrootste droom?

Het lijkt mij fantastisch om andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te kunnen helpen aan een baan die bij hun past. Zo kan ik op een goede manier invulling geven aan mijn leven en mijn eigen ervaringen delen met anderen.

Heel erg bedankt voor dit interview!

Geen probleem. Ik vond het een gezellig gesprek!

Een beperking en op zoek naar een stage of werk?  Kijk voor tips en mogelijkheden op www.incluvisie.nl