logo incluvisie

Jody’s verzoek aan werkgevers

Waar moeten werkgevers aan denken als ze iemand met een arbeidsbeperking aan nemen?

 

Jody, onze blogster over haar zoektocht naar werk, deelt haar wensen met werkgevers. Wat heeft zij nodig om optimaal te kunnen functioneren?

Diversiteit op de werkvloer wordt steeds belangrijker. Je wilt als werkgever graag inclusief zijn en ook mensen met een arbeidsbeperking een kans bieden in jouw bedrijf. Maar er zijn natuurlijk soms een paar extra dingen waar je aan moet denken. Dat ligt natuurlijk ook aan de arbeidsbeperking die diegene heeft maar hieronder geef ik een paar voorbeelden waar je aan zou kunnen denken.

Toegankelijkheid

Allereest is het natuurlijk belangrijk dat de werkplek toegankelijk is. Mischien denk je wel we hebben een lift dus dat komt goed maar denk bijvoorbeeld ook aan een ruim toilet of let op de hoogte van het bureau. Kan er een rolstoel onder. Zijn de deuren om naar binnen te gaan toegankelijk. Dat zijn allemaal dingen waar bedrijven nog meer over na kunnen denken. Mischien is niet alles haalbaar maar probeer je bedrijf zo toegankelijk mogelijk te maken. Nog een tip laat iemand in een rolstoel of met een andere arbeidsbeperking je gebouw een keer testen op de toegankelijkheid. Vaak merken ze zelf meer op qua toegankelijkheid dan mensen zonder arbeidsbeperking omdat ze er dagelijks mee te maken hebben.

Maak duidelijke afspraken en stem verwachtingen af

Bespreek van tevoren duidelijk met elkaar wat voor aanpassingen er nodig zijn. Spreek verwachtingen uit en zorg ervoor dat die verwachtingen op één lijn zitten. Dus als de medewerker aangeeft dat hij niet een hele dag kan werken spreek dan van tevoren samen af hoeveel uur die wel kan werken per week. Verwacht ook niet van de werknemer dat die zo maar over kan werken want als je een arbeidsbeperking hebt heb je vaak minder energie dan de meeste mensen en dan kan je dus echt maar een paar uur per dag werken. Zo had ik zelf een keer dat ze mij vroegen om over te werken omdat ik een paar uur had gemist vanwege een medische afspraak maar die medische afspraak kost ook een paar uur van mijn energie en dus kon ik die uren niet inhalen. Voorkom zulke misverstanden en maak duidelijke afspraken.

Onderschat niet

Denk niet meteen dat je medewerker bepaalde dingen niet kan of bepaalde aanpassingen nodig heeft. Heel vaak kan een medewerker met een arbeidsbeperking veel meer dan je denkt en vaak geeft diegene zelf aan waar die hulp nodig bij heeft. We willen zoveel mogelijk normaal meedraaien in het bedrijf en ook gewoon normaal behandeld worden

Overschat niet

Het tegenovergestelde gebeurt ook vaak. Dat je de medewerker overschat. Zelf heb ik vaak meegemaakt dat de werkgever mij overschatte. Dan verwachtte ze bijvoorbeeld omdat ik iets goed deed ook meteen wel een andere taak kon. Terwijl dat vaak juist lastig was.

 Denk ook aan toegankelijkheid buiten de werkvloer

Niet alleen moet de werkvloer toegankelijk zijn maar ook bijvoorbeeld het jaarlijkse bedrijfsuitje. Zorg dat iedereen mee kan doen. Op school had ik plekken in de kantine waar ik niet kon komen en hadden we schoolreisjes waar ik niet aan mee kon doen. Een deel van wat werken zo leuk maakt is het sociale aspect. Probeer hier rekening mee te houden. Het is iets wat nog te vaak vergeten word.

Dit waren mijn tips. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de werkvloer divers wordt !