logo incluvisie

Mooie gesprekken bij Netwerk Incluvisie-werkgevers 2021

logo incluvisie                     

Mooie Gesprekken in het kader van Netwerk Incluvisie-werkgevers in Oktober en November 2021

Werkgevers en werkzoekenden met een beperking gingen ook in 2021 jaar met elkaar in gesprek.  In 11 van de 12 provincies in Nederland is een gesprek in het kader van Netwerk Incluvisie-werkgevers gevoerd.

Er hoefden geen matches te ontstaan en er hoefde niets opgelost te worden. De bedoeling was dat er in alle rust over en weer vragen gesteld kunnen worden die je elkaar in een sollicitatiegesprek niet zo snel zou stellen. Zo werden wederzijds aannames en vooroordelen weggenomen. Lees hier meer over het ontstaan en de bedoeling van deze gesprekken.

De gesprekken werden geleid door mensen die uit ervaring weten wat werken met een beperking inhoudt. Heel veel dank aan Robert, Liselotte, Jonna, Marije, Anita, Gert-Jan, Anke, Femke, Esther en Ralf voor hun deskundige inzet.

Belangrijkste thema’s, vragen en citaten

Je doet extra je best omdat je een beperking hebt, maar vraagt een werkgever dat eigen wel van je?

Het doelgroep register, Zowel werkgevers als werkzoekenden blijken er niet blij mee te zijn.

Hoe blijf je zelfvrouwen als je steeds wordt afgewezen?

“Hoe kun je werkzoekenden met een beperking laten weten dat je voor hen open staat. Hoe stimuleer je dat iedereen binnen de organisatie goed voor elkaar zorgt of je nou wel of geen beperking hebt” Zomaar wat vragen van een werkgever tijdens een mooi gesprek over de kracht van kwetsbaarheid en over hoe belangrijk en nuttig netwerken en van elkaar leren is voor zowel werkgevers als werkzoekenden met een beperking.

Als de overheid me de juiste voorzieningen geeft heb ik arbeidsvermogen, maar als de overheid dat niet doet heb ik wel een arbeidsbeperking” stelde een werkzoekende

“Er zijn dingen waar je als werkgever te snel aan voorbij gaat. Alleen het woord beperking kan bij werkzoekenden met een beperking al weerstand oproepen. Daar denk je als werkgever niet zo over na”

“Inclusiviteit is een verkeerd woord. Als ik bij Ajax solliciteer word ik vanwege mijn slechte conditie afgewezen. Eigenlijk heeft iedereen een afstand tot de arbeidsmarkt als je maar steeds op de verkeerde banen solliciteert”

“Durf op te vallen, ontwikkel vakkennis, doe iets wat je nog nooit hebt gedaan en bouw voortdurend aan je netwerk binnen de organisatie. Dat is de beste manier om je plek binnen een organisatie te vinden als je een beperking hebt. Je hebt altijd mensen nodig die jou willen helpen. Zorg dat er mensen om je heen zijn die dat willen doen”

“Corona maakt het voor veel werkgevers lastig om zich nu met het vraagstuk van Inclusie bezig te houden”

En in 2022? 

De meeste gespreksleiders hebben aangeven ook in 2022 weer mee te willen werken aan Netwerk Incluvisie-werkgevers. Begin 2022 vind je hier meer info.

Nu al meedoen?

Via de LinkedIn groep:  Netwerk Incluvisie-werkgevers. Dialoog over wederzijdse aannames, kun al in gesprek gaan met werkgevers en werkzoekenden.